GAZYAĞINA GÖZALTI

Satışı bir yılda yüzde 51 arttı. EPDK gaz yağı satışlarını mercek altına aldı.

YÜZDE 51 ARTTI
EPDK’nın resmi rakamlarına göre; 2014 yılının ilk 11 ayında 35 bin ton gaz yağı satışı yapılırken, 2015 yılının ilk 11 ayında 53 bin ton gaz yağı satışı gerçekleşti. Böylece gaz yağı satışlarında yüzde 51 oranında bir artış yaşandığı gözlemlendi. EPDK da gaz yağı satışlarını mercek altına aldı.
 
AMAÇ DIŞI MI?
EPDK incelemelerinde, bazı bayilerin istasyonlarında ve dış satış olarak yapmış oldukları gazyağı satışlarında kayda değer artışlar tespit ettiklerini söyleyen Başkan Yılmaz, vergi farkından faydalanarak gazyağının akaryakıt olarak kullanılıyor olabileceği şüphesinin ortaya çıktığını dile getirdi.
Gaz yağı satışında büyük artış
EPDK’nın rakamlarına göre 2015 yılının ilk 11 ayında satılan gaz yağı oranı 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 50,98 arttı. EPDK Başkanı Yılmaz, gaz yağındaki bu büyük artış ile ilgili inceleme başlattıklarını söyledi.
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, gazyağını amacı dışında araçlarda akaryakıt olarak kullanılmaya başlanmış olabileceği şüphesi ile gazyağını mercek altına aldıklarını bildirdi. EPDK incelemelerinde, bazı bayilerin istasyonlarında ve dış satış olarak yapmış oldukları gazyağı satışlarında kayda değer artışlar tespit ettiklerini söyleyen Yılmaz, vergi farkından faydalanarak gazyağının amacı dışında araçlara akaryakıt olarak kullanılıyor olabileceği şüphesinin ortaya çıktığını dile getirdi.
“KAÇAKÇILIĞIN BİTMESİYLE DÜŞÜK VERGİLİ ÜRÜNLERE YÖNELDİLER”
Özellikle son 10 yılda akaryakıt kaçakçılığı ile ciddi şekilde mücadele verdiklerine dikkati çeken Yılmaz, “Akaryakıt kaçakçılığı bitme noktasına gelince birtakım haksız kazanç peşindeki şirketler ve şahıslar, vergisi düşük olan ürünü akaryakıtla karıştırmaya ve bu ürünü satma yoluna gidiyorlar. Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede alınan mesafeden dolayı gaz yağında trend yukarı doğru hareket edince dağıtıcılar arası ticareti hemen kayıt altına aldık ve düzenleme yaptık” diye konuştu.
 
HÜKÜM NE DİYOR?
İlgili Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda, gazyağının da bulunduğu ürün listesi ile ilgili olarak, “Listedeki malları teslim alanların, bu malları daha yüksek tutarda vergiye tâbi bir mal olarak kullanmak veya üçüncü kişilere satmak suretiyle vergi ziyana sebebiyet vermeleri halinde, ziyana uğratılan vergi bunlar adına tarh olunur ve tarhiyata 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 344 üncü maddesine göre vergi ziyaı cezası uygulanır.” hükmü yer alıyor.
 
PÜİS GAZYAĞI KONUSUNU EPDK BAŞKANI’NA İLETMİŞTİ
PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, 10 Nisan 2015 tarihinde ziyaret ettiği EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’a gazyağının motorine karıştırılarak piyasaya sürüldüğünü ifade ederek, EPDK’nın bu konuda önlem almasını talep etmiş ve konuya ilişkin bir basın açıklaması yaparak kamuoyuna duyurmuştu.
‘GAZ YAĞI DAĞITICILAR ARASI TİCARET KAPSAMINDAN ÇIKARILDI’
Gazyağından alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) motorin ve benzin gibi diğer akaryakıt türlerine göre daha düşük olduğunu anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: “2016 yılında gazyağı ticaretiyle ilgili olarak satış projeksiyonlarının da bir önceki yıla göre piyasanın büyümesinden kat ve kat fazla olduğunu tespit ettik. Bu durum akaryakıt piyasasında gazyağının amacı dışında araçlara, akaryakıt olarak kullanılmaya başlandığı şüphesini iyice arttırıyor. Bu kapsamda, ticaret takibinin etkin bir şekilde yapılabilmesi amacıyla, 2016 yılından itibaren gazyağı dağıtıcılar arası ticaret kapsamından çıkarıldı.” Vergi avantajına sahip gazyağının araçlarda mevzuata aykırı şekilde akaryakıt olarak kullanılmasının akaryakıt piyasasındaki rekabet ortamını olumsuz etkileyebileceğini belirten Yılmaz, bu gerekçe ile gazyağı satışlarına ilişkin de inceleme başlatıldığını dile getirdi.
Aydın’da 10 katına çıktı
EPDK’nın resmi rakamlarına göre; 2014 yılının ilk 11 ayında 35 bin 268 ton gaz yağı satışı yapılırken, 2015 yılının ilk 11 ayında toplam 53 bin 246 ton gaz yağı satışı gerçekleşti. Böylece gaz yağı satışlarında yüzde 50,98 oranında bir artış yaşandığı gözlemlendi. 2014 yılının ilk 11 ayında illere göre bayiye teslim edilen gaz yağı miktarları ile 2015 yılının ilk 11 ayında bayilere yapılan teslimat oranları karşılaştırıldığında bazı illerde büyük artışlar yaşandığı görülüyor.
DAĞITICILAR ARASINDAKİ GAZ YAĞI TEMİNİ DÜŞTÜ
Afyon’da 2014 Ocak-Kasım döneminde 1.825 ton gaz yağı teslimatı yapılırken, 2015 yılının aynı döneminde bu oran 3 bin 107 tona yükseldi. Aydın’da teslimat oranı 564 tondan 5 bin 977 tona, Burdur’da 482 tondan 2 bin 470 tona, Kayseri’de 1.260 tondan 2 bin 861 tona, Kırıkkale’de 13 tondan 1.903 tona, Kocaeli’nde 1.410 tondan 2 bin 629 tona, Konya’da 5 bin 599 tondan, 9 bin 344 tona, Manisa’da ise 495 tondan 1.813 tona çıktı. Ayrıca 2014’ün ilk 11 ayında dağıtıcılar arasındaki gaz yağı temini 3 bin 388 ton iken, bu oran 2015 yılının aynı döneminde 1.752 tona düştü.
Kaynak :PetroTürk